Carrot cake müsli tyčinky

Ráda zkouším nové zdravé suroviny. Občas jsou pro mě výzvou - najít takovou formu úpravy, aby chutnala všem. Ostropestřecové semínko sice znám už pár let, ale dobrovolně se přiznám, že v mé kuchyni je v této podobě poprvé. Dosud jsem ho znala spíš jen jako doplněk stravy. 

Ostropestřec podporuje činnost našich jater, má pozitivní vliv i na naše trávení. Pro správné vstřebávání je potřeba semínka rozemlít (stejně jako lněná semínka). Vhodným doplňkem může být i ve formě zastudena lisovaného oleje.

V tyčinkách si ostropestřce ani nevšimnete, za to si zamilujete chuť skořice, muškátového ořechu a mrkve. Tato kombinace vám bude nápadně připomínat chuť carrot caku. 

Ingredience
- 25 g lněného semínka
- 40 g ostropestřecového semínka
- 90 g másla
- 75 g třtinového cukru
- 1 větší mrkev o váze 125 g (váha před očištěním, cca 100 g po očištění)
- 50 g rozinek
- 50 g slunečnicového semínka
- 125 g jemných ovesných vloček
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli

Navíc
- 60 g vysokoprocentní hořké čokolády

Postup
1) Zapnu předehřívat troubu na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).
2) Lněné semínko a ostropestřecové semínko dám do vozového mixéru a rozmixuju na sypkou směs. Ostropestřec je poměrně tvrdý, proto je potřeba mixovat delší dobu (kolem 5 minut). Samozřejmě můžete použít hmoždíř. V tomto případě si ale poměrně máknete :)
3) V malém kastrůlku rozpustím máslo s cukrem. Nechám zchladnout.
4) Mrkev očistím a nastrouhám na jemno.
5) Do větší mísy nasypu rozemletá semínka, přidám nastrouhanou mrkev, rozinky, slunečnicová semínka, ovesné vločky, skořici, párkrát strouhnu muškátovým oříškem, lehce osolím. Přileju i máslo s cukrem.
6) Lžící promíchám. 
7) Směs namačkám do zapékací nádoby, povrch ještě uhladím lžící.
8) Dám péct na 30 minut.
9) Po upečení ráda na horké tyčinky položím ještě čokoládu, která se rozpustí a následně ji jen rozetřu po celém povrchu. 
10) Před krájením nechám zchladnout.

Velikost pekáčku: 20 x 20 cm

Doba přípravy: 45 minut

Pečení: 30 minut na 170 stupňů

Pro veganskou verzi použijte kokosový olej místo másla. Pro bezlepkovou verzi sáhněte po bezlepkových ovesných vločkách. 

Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě).  

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz