Když se mi dostala do ruky dýňová mouka, moc jsem nevěděla, co od ní mohu očekávat – jak bude chutnat, jaké bude mít vlastnosti při pečení. Přiznám se, že jsem měla i trochu předsudky :). O to větší radost jsem měla, když jsem ochutnala dýňové semínkové krekry, které bych se nebála naservírovat všem, kdo si myslí, že bezlepkové, bezlaktózové a vegetariánské jídlo nemůže chutnat skvěle!
Věřím, že tyhle krekry budou velkým hitem třeba na silvestrovském slavnostním stole.
Co budete potřebovat?
- 55 g dýňové mouky @agroel
- 20 g nemletého máku @agroel
- 50 g slunečnicových semínek @agroel
- 30 g sezamu
- 40 g lněného semínka
- 40 g parmazánu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky uzené papriky
- špetka sušeného chilli
- 140 ml teplé vody
Jak péct?
1) Velký plech vyložit pečicím papírem.
2) Troubu začít rozehřívat na 160 stupňů.
3) Do mísy odvážit dýňovou mouku, mák, slunečnici, sezam a lněné semínko.
4) Přisypu najemno nastrouhaný parmazán, sůl, uzenou papriku a sušené chilli.
5) Promíchat a přilít teplou vodu. Znovu promíchat.
6) Pomocí lžíce přenést na plech směs na krekry a vytvarovat do cca 10cm placičky. Celkem jich bude 7.
7) Péct cca 30 minut. Nechat vychladnout.
8) Podávat můžete např. s oblíbenými pomazánkami, dipy a zeleninou.
Recept je vegetariánský, bezlepkový a téměř bezlaktózový (parmazán obsahuje velmi malé množství laktózy, tudíž jej často snášejí dobře i lidé s intolerancí na laktózu).
Tip na obměny
Místo uzené papriky a chilli jsou skvělé sušené bylinky jako tymián, rozmarýn a oregano.
Doba přípravy
40 minut
Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě).