Pojďte si se mnou připravit krásné jarní jídlo, které se skládá z nadýchaných bezlepkových lívanců, výrazného krému z dýňového másla a svěžího salátu plného jarního listí. Věřím, že vás trochu netradiční lívance budou bavit k snídani, obědu nebo klidně k večeři.
Co je dobré vědět o použitých surovinách?
Dýňová mouka je přirozeně bezlepková, obsahuje vysoké množství bílkovin a minimum sacharidů. Olej z lískových ořechů je za studena lisovaný a má krásně nasládlou a jemně ořechovou chuť. Olej z lískových ořechů obsahuje vitamíny A, B a E a zdravé nenasycené kyseliny.
Ingredience na 3 cca 15cm lívance
Bylinkové lívance z dýňové mouky
- 2 vejce
- 125 g plnotučného tvarohu (používám tvaroh ve vaničce)
- menší hrst nasekaných bylinek (na jaře mohou být kopřivy nebo medvědí česnek)
- 50 g dýňové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce oleje na smažení
Krém z dýňového másla
- 125 g plnotučného tvarohu
- 1 velká lžíce másla z dýňových semínek
- menší hrst nasekaných bylinek (na jaře mohou být kopřivy nebo medvědí česnek)
- špetka soli
Jarní salát s ořechy
- 30 g lískových ořechů
- 50 g oblíbeného salátu (polníček, baby špenát, medvědí česnek, listy pampelišky, ...)
- 4-5 ředkviček
- 1-2 lžíce oleje z lískových ořechů
- šťáva z 1/4 citronu
Postup
Bylinkové lívance
1) Ve větší misce rozmíchám všechny suroviny kromě oleje.
2) Na pánvi si rozehřeju olej a vliju naběračku těsta.
3) Opékám z obou stran.
Krém z dýňového pesta
1) V misce rozmíchám všechny suroviny. Osolím podle chuti.
Jarní salát s ořechy
1) Ořechy orestuju nasucho na pánvi.
2) V míse promíchám saláty, přidám pokrájené ředkvičky, zakápnu olejem z lískových ořechů a citronovou šťávou. Na závěr přidám i nahrubo nasekané opražené ořechy.
Kompletace
1) Lívance poskládám na talíř a navrstvím na ně poctivou porci krému z dýňového másla. Podávám s jarní salátem.
Doba přípravy
30 minut
Počet porcí
2
Jídlo je vegetariánské a bezlepkové.
Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě)