Věděli jste, že Česko patří mezi největší pěstitele máku na světě? Mák je báječnou surovinou, která se hodí nejen do klasických kynutých buchet. Mák je skvělým zdrojem vápníku, proto není od věci jej zařazovat do jídelníčku pravidelně. Čerstvý mák je křupavý a sladký a v chlebíčku křupe uvnitř, ale i na povrchu.
Co je potřeba?
- 75 g másla
- 120 g nemletého máku AGRO-EL (90 g do těsta a 30 g na vysypaní formy)
- 250 g švestek (cca 6 švestek)
- 180 ml kefíru
- 2 vejce
- 130 g třtinového cukru
- 200 g hladké špaldové mouky
- 8 g prášku do pečiva
- sůl
- olej ve spreji nebo kousek másla na vymazání formy
Jak postupovat?
1) Všechny suroviny z lednice vyndat na linku alespoň hodinu před začátkem pečení.
2) Rozehřát máslo a nechat jej zchladnout.
3) Formu na chlebíček vystříkat olejem nebo vymazat máslem. Formu vysypat 30 g máku.
4) Připravit švestky. Švestky vypeckovat, nakrájet na osminky a dát stranou.
5) Předehřát troubu na 180 stupňů.
6) Do velké mísy nalít kefír, přidat vejce, máslo, cukr a také mouku, prášek do pečiva a sůl.
7) Metlou promíchat. Není třeba míchat dlouho, stačí, aby se suroviny spojily.
8) Polovinu těsta nalít do formy.
9) Posypat nakrájenými švestkami. Švestky by se neměly dotýkat formy – mohly by se připéct a chlebíček by se hůř vyklápěl.
10) Zalít zbylým těstem. Uhladit.
11) Péct 45–50 minut.
12) Před vyndáním z trouby otestovat, jestli je chlebíček upečený a vpíchnout do něj špejli. Pokud je špejle čistá, chlebíček je hotový.
13) Nechat jej chvíli zchladnout a poté vyklopím. Krájet ideálně až zcela vychladlý.
Velikost formy
1,4 l
Doba přípravy
15 minut
Pečení
50 minut při 180 stupních
Dobrou chuť!
Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě).