Nejspíš víte, že jsem velkým milovníkem máku. Nejen jeho chuti, ale i křupavosti. Nejradši mám nemletý mák, který ráda přisypávám do těsta na lívance, do domácího pribináčku, ale třeba i jen tak do jogurtu. Proto bylo jen otázkou času, kdy tu přistane recept na snadný značně makový dort.
Chtěla jsem do náplně dostat svěžest a kupodivu jsem sáhla po dýňovém jamu od AGRO-EL Znojmo, který v kombinaci s citronem dodal tvarohové náplni přesně to, co jsem chtěla.
Ingredience
Makový dort
- 70 g másla
- 100 ml kefíru
- 3 vejce
- 90 g třtinového cukru
- kůra z 1 bio citronu
- 60 g nemletého máku
- 50 g dětské krupičky
- 100 g hladké špaldové mouky (nebo použijte místo kombinace krupičky a mouky jen 150 g polohrubé mouky)
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- navíc – pečicí papír, máslo/olej na vymazání formy, 15 g nemletého máku na vysypání formy
Citronovo-dýňový tvarohový krém
- 70 g másla
- šťáva z 1 citronu
- 60 g třtinového cukru
- 70 g dýňového jamu
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce (alespoň 4 hodiny vykapaného na sítku)
- 100 g žervé
Na dokončení
- 5 g nemletého máku
Postup
Makový dort
1. Všechny suroviny z lednice vyndám hodinu před tím, než začínám péct. Také si rozehřeju máslo v malém kastrůlku a nechám jej zchladnout.
2. Začnu si předehřívat troubu na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).
3. Spodek formy na dort vyložím pečicím papírem, strany formy vymažu máslem nebo olejem a vysypu je nemletým mákem.
4. Do velké mísy naliju kefír, rozklepnu vejce, naliju zchladlé máslo, nasypu cukr a na jemném struhadle nastrouhám žlutou část citronové kůry. Citron si ještě schovám do náplně. Prošlehám. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové metly.
5. Následně přisypu nemletý mák, krupičku, mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zašlehám.
6. Těsto přeliju do formy, uhladím a vložím péct do trouby na 35–40 minut. Před vyndáním z trouby vpíchnu do korpusu špejli, pokud je po vytažení suchá, korpus vyndám z trouby.
7. Chvíli jej nechám zchladnout, poté je lepší korpus opatrně vyndat z formy a nechat jej zcela vychladnout na mřížce.
8. Korpus je také vhodnější plnit krémem až druhý den.
Citronovo-dýňový krém
1. Máslo vyndám z lednice a nechám jej změknout.
2. Do malého kastrůlku vymačkám šťávu z citronu, přisypu cukr a přidám dýňový krém. Prohřívám cca 7–10 minut, až směs zhoustne. Nechám vychladnout.
3. Změklé máslo vyšlehám balonovou metlou do pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
4. Poté zašlehám zchladlý citronovo-dýňový základ.
5. Na závěr vešlehám tvaroh. Výsledný krém je hladký a je potřeba jej nechat alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.
Kompletace
1. Korpus opatrně proříznu.
2. Na spodní polovinu korpusu rozetřu polovinu krému. Přiklopím vrchním korpusem.
3. Na dort rozetřu zbylý krém.
4. Posypu mákem.
5. Před krájením nechám alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
Velikost dortové formy
20 cm
Doba přípravy
35 minut + doba pečení + odležení korpusu a krému
Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě)