Mandlová polévka

Nemáte rádi rybí polévku? Mandlová polévka nesmí chybět na štědrovečerním stole ve Španělsku, ale zpravidla o Vánocích nechyběla ani v příhraničních oblastech Československa počátkem 20. století. Tato polévka může být ve sladkém i slaném provedení, my Vám přinášíme slanou variantu.

Co budeme potřebovat:

- 150g mandlí (loupaných či natural)
- 1,5 hrnku mléka
- 2-3 hrnky vody
- sůl, pepř
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- mandlový olej
- 4 lžíce smetany na vaření

Nemáme-li již naloupané mandle, spaříme ve vodě mandle natural, propláchneme studenou vodou a jednoduše je zbavíme slupky. Polovinu nasekáme na plátky a zbylou část rozmixujeme s mlékem. Na vyšší pánvi rozehřejeme máslo a opražíme na něm všechny nasekané mandle. Polovinu z nich si dáme na misku stranou, budeme je potřebovat na dozdobení hotové polévky. Zbylé plátky mandlí zaprášíme moukou a opražíme dozlatova. Poté zalejeme vodou a mícháme tak, abychom v polévce neměli hrudky. Máme-li dostatečně vysokou pánev (případně přelejeme do hrnce) přidáme směs rozmixovaných mandlí a mléka, sůl a nahrubo namletý pepř a povaříme. Před koncem vaření přidáme smetanu. Podáváme s opraženými plátky mandlí a mandlovým olejem.

Dobrou chuť!

Náš tip:

Místo vody lze použít drůbeží vývar, polévka pak získá výraznější chuť.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz