Mezi ochutnáváním vanilkových rohlíčků a kakaových pralinek jistě přijde chuť i na něco slané. Přesně pro tyhle příležitosti tu jsou snadné parmazánové tyčinky doplněné o vynikající dip z dýňového pesta.
Tyčinky vás budou bavit na Vánoce, ale i jako občerstvení na Nový rok.
Co budete potřebovat?
Parmazánové tyčinky
- 45 g parmazánu
- 120 g studeného másla
- 1 lžičku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 170 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
- 20 ml ledové vody
Dokončení
- 1 malé vejce nebo jen žloutek
- dýňová semínka nebo nemletý mák
Dip s dýňovým pestem
- 100 g žervé
- 100 g polotučného tvarohu
- 100 g cottage
- 40 g dýňového pesta @agro-el
- sůl
Jak postupovat při pečení?
Parmazánové tyčinky
1) Do velké mísy najemno nastrouhat parmazán, přidat na malé kostičky nakrájené studené máslo, cukr, sůl a mouku.
2) Konečky prstů co nejrychleji zpracovat na sypkou drobenku. Je potřeba, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Vsáklo by do sebe moc mouky a výsledné tyčinky by nebyly křehké, ale tuhé.
3) Přilít část ledové vody a opět rychle zapracovat. Podle potřeby přilít zbytek vody.
4) Výsledné těsto je hladké a nelepí se. Těsto zabalit do potravinářské fólie a nechat jej alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Klidně tam může zůstat i přes noc.
5) Než se pustíte do vyvalování těsta, vyložit plech pečicím papírem a rozehřát troubu na 200 stupňů.
6) Poté podsypat pracovní plochu moukou a vyválet těsto na plát o rozměrech cca 20 × 20 cm.
7) V plátu vyříznout libovolné proužky nebo tvary.
8) Tyčinky položit na plech a potřít žloutkem nebo rozšlehaným vajíčkem. Posypat dýňovými semínky.
9) Péct 10–12 minut.
10) Podávat například s dipem z dýňového pesta.
Dip z dýňového pesta
1) Žervé, tvaroh a cottage rozmíchat s dýňovým pestem.
2) Osolit podle chuti.
Doba přípravy
40 minut + odležení těsta
Množství tyčinek
1,5 velkého plechu
Dobrou chuť!
Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě).