Znáte to, když na cestách narazíte na nějakou výjimečnou kombinaci chutí a po návratu se pokusíte recept napodobit? Na tento salát jsme narazili na podzim 2018 na Gokceadě, zapomenutém tureckém ostrově v Egejském moři.
Co budeme potřebovat?
- jedno granátové jablko (na cca 4 porce)
- kroupy
- nať petrželky hladkolisté (typ kudrnka je pro použití v salátu nevhodný)
- za studena lisovaný slunečnicový olej (lze nahradit i jiným nepříliš aromatickým olejem)
- balzamikový ocet
- sůl
Jak na to?
Nejprve si připravíme kroupy, které uvaříme v osolené vodě do měkka. Kroupy po vychladnutí smícháme s nahrubo nasekanou čerstvou petrželkou a vyloupanými zrníčky granátového jablka. Poměr surovin by měl být přibližně rovnocenný (petrželku nepoužíváme k dochucení jako salátové koření, nýbrž místo salátových listů).
Zálivku připravíme smícháním slunečnicového oleje a balzamikového octa v následjícím poměru: 1 polévková lžíce oleje na osobu a poloviční množství balzamika (pro 4 osoby tedy 4 lžíce oleje a 2 lžíce osta). Dle chuti dosolíme.
Dobrou chuť!
Tip:
Pro použití místo salátových listů může posloužit i mražená petrželka, jak ji ale správně skladovat? Čerstvou petrželku důkladně omyjeme vodou a necháme uschnout, nasekanou nať pak vložíme do uzavíratelného sáčku, ze kterého vymačkáme vzduch, a zamrazíme.