Oranžovo žlutá krémová polévka s opraženými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje jako závěrečnou tečkou na podzimním jídelním stole již pomalu zevšedněla. Ale opakování je matkou moudrosti.
Rozpis pro cca 2 litry polévky:
- 1 středně velká cibule
- 1 středně velká dýně hokkaido
- olivový olej
- 2 středně velké brambory
- kousek čerstvého zázvoru
- dýňový olej
- menší balení dýňových semínek
- 150 g zakysané smetany
- muškátový oříšek
- sůl
Na olivovém oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni (odrůdu hokkaido není nutné loupat) a stejně tak nakrájené a ostrouhané brambory. Vše lehce osmahneme. V případě potřeby podlijeme olivovým olejem. Zalijeme vodou, osolíme a přibližně 15 - 20 minut vaříme do měkka. Vše rozmixujeme tyčovým mixerem a další přibližně minutu vaříme. Přidáme na jemno nastrouhný zázvor a špetku muškátového oříšku a necháme projít varem. Na závěr rozmixujeme do hladka a podle chutě dosolíme. Podáváme se lžící zakysané smetany, s opraženými a osolenými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje.
Dobrou chuť!