Je tu suchý únor a se už objevují jarní detoxy. Nemusíte se bát, že bych vás přesvědčovala do pití celerové šťávy, ale pokud chcete podpořit činnost jater, zkuste do svého jídelníčku zařadit zastudena lisovaný ostropestřcový olej.
Protože nejde o běžný olej, mám pro vás nápady, jak s olejem pracovat:
– olej se používá ve studené kuchyni
– chuťově je velmi jemný a neutrální, proto se hodí do slané i sladké kuchyně
– olej je vhodné uchovávat v temnu a v chladu. Můžete i v lednici.
Kam s ním?
Do salátů: použijte ho jako zálivku místo klasického olivového oleje.
Na pečenou zeleninu: pečenou zeleninou si obložte topinku a zakápněte olejem.
Do smoothie: do smoothie je dobré kromě ovoce přidávat i zdroj bílkovin a tuků. Zkuste právě ostropestřecový olej.
Na krémové polévky: možná jste zvyklí používat dýňový olej, stejně tak můžete použít olej z ostropestřce.
Do jogurtové misky: přidejte lžičku oleje do sladké snídaně, kde běžně máte jogurt, granolu a ovoce.
Do pomazánek: olej dokáže zjemnit i různé pomazánky. Vyzkoušejte mačkanou cizrnu s hráškem.
Mačkaná cizrna s hráškem
Ingredience
- 150 g mraženého hrášku
- 150 g vařené nebo sterilované cizrny
- ½ zralého avokáda
- šťáva z ½ citronu
- několik lístků čerstvé máty
- sůl
- 1–2 lžíce ostropestřcového oleje
K podávání
- 4 plátky oblíbeného chleba
- zrníčka z granátového jablka
- ½ avokáda
- semínka ze směsi Vstávej @agroel
Postup
1) Hrášek přesypu do kastrůlku a zaliju ho vroucí vodou. Hrášek stačí nechat jednu, dvě minuty prohřát v horké vodě. Poté ho scedím.
2) Scezený hrášek přendám do širší misky. Přidám cizrnu, avokádo, citronovou šťávu, posekanou mátu, sůl a ostropestřcový olej.
3) Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory pomačkám.
4) Nandám na chleba. Dozdobím avokádem, granátovým jablkem a semínky.
Počet porcí
4
Doba přípravy
15 minut
Pomazánka je veganská, bezlepková a bezlaktózová.
Rcept by Lucie Nováková (Buchta v troubě)