Rychlá kaše s karamelizovanými jablky

Potřebujete ráno rychlou a zároveň výživnou snídani pro sebe i celou rodinu?

Zkuste začít den s řadou výrobků ,,Vstávej“. Já si dnes vybrala ,,Vstávej“ s ovesnou kaší mandlovou.  Směs obsahuje komplexní sacharidy a parádní množství bílkovin. Takže stačí směs nasypat do misky a zalít horkou vodou nebo mlékem. Pro výraznější chuť doporučuji přidat špetku soli, med a skořici.

Až kaše trochu vychladne, zkuste ji doladit několika kapkami voňavého rostlinného oleje, plného zdravých tuků. Třeba mandlový, lisovaný za studena. Skvěle se do kaše hodí také čerstvá nebo karamelizovaná jablka či hrušky a pro extra křupavost přidejte nasekané ořechy či oblíbená semínka.

Celý recept na kaši s karamelizovanými jablky najdete také na blogu umimejist.cz.

Recept na 2 porce:
- 140 g směsi ,,Vstávej“ s ovesnou kaší mandlovou
- 400 ml vody nebo polotučného mléka
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce mandlového oleje
- 2 jablka krájená na plátky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce nasekaných mandlí
- 1 lžíce ,,Vstávej“ s čokoládovou semínkovou směsí
- 2 hrsti sušených brusinek

Příprava kaše:

  1. Do rendlíku nalejte 400 ml vody nebo mléka a přiveďte k varu. Poté ihned odstavte rendlík z plotny a přidejte skořici, med a špetku soli, případně sušené brusinky. Promíchejte a postupně nasypejte do horké tekutiny suchou směs na kaši. Nechejte kaši odstát, dokud nebudou vločky měkké. Zakápněte kaši mandlovým olejem a rozdělte ji do talířků.

Příprava karamelizovaných jablek:

  1. Pánev rozpalte, poté snižte plamen na střední teplotu ( já dávám stupeň 5 z 9) a rozpusťte máslo. Poté ihned na pánev přidejte krájená jablka.
  2. Jablka posypejte cukrem a nechejte je ze spodní strany zkaramelizovat. Trvá to zhruba 3 až 5 minut. Hotová jablka poznáte jednoduše tak, že budou mít spodní stranu karamelově zbarvenou.  Pokud máte čas, můžete samozřejmě jablka opékat z obou stran. Mně se na tuto přípravu  osvědčila nerezová pánev, kterou jsem nejprve vypálila olejem, tudíž se na ní pak suroviny nepřipalují. 

Kaši ozdobte karamelizovanými jablky, nasekanými mandlemi a semínky. Dále můžete přidat bílý jogurt nebo třeba Skyr, abyste potěšili svou střevní mikroflóru :-)

Recept by Michaela Smolková (umimejist)

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz