Semínkový chleba s pečenými hrozny a burratou

Upéct si domácí křupavý chleba nemusí být tak složité, jak si můžete myslet. Pokud jste chleba dosud doma nezkoušeli, vsadím se, že tento recept vás svojí jednoduchostí a  samozřejmě pak i výslednou chutí dostane. A pokud si k němu upečete ještě hroznové víno, které doplníte krémovou burratou a hroznovým olejem, budete nadmíru spokojení. 

Ingredience

Semínkový chleba
- 100 g semínek Vstávej AGRO-EL + trochu navíc na posypání
- 80 g klasických ovesných vloček + trochu navíc na posypání
- 400 g hladké špaldové mouky
- 6 g sušeného droždí
- 20 g soli (2 lžičky)
- 50 g medu (1 lžíce)
- 360 g vody
- pečicí papír

Pečené hrozny
- 400 g růžového hroznového vína (ideálně bezsemenného)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- sušené nebo čerstvé bylinky jako rozmarýn nebo tymián (nemusí být)

Podávání
- 4 silnější plátky semínkového chleba
- pečené hrozny
- 2–3 burraty
- listové saláty, polníček nebo rukola
- hroznový olej AGRO-EL
- semínka Vstávej AGRO-EL

Postup

Semínkový chleba
1) Zapékací mísu/hrnec vyložím pečicím papírem.
2) Všechny suroviny odvážím a přendám do velké mísy. Ideálně pomocí kuchyňského robota s nástavcem typu hák vypracuju lepivé těsto. Těsto jde vypracovat i ručně, jen je lepší rozmíchat med s vodou zvlášť.
3) Těsto přendám do zapékací mísy/hrnce a posypu semínky a vločkami. Buď zakryju utěrkou a nechám kynout na teplém místě 1,5 hodiny, nebo zakryju potravinářskou folií a nechám kynout přes noc v lednici (max. 8 hodin).
4) Alespoň půl hodiny před tím, než budu dávat chleba do trouby, tak začnu předhřívat troubu na 250 °C (horní a spodní ohřev). Rovnou také na dno trouby položím keramickou mističku s vodou. Pokud mi chleba kyne v lednici, tak ho vyndám na kuchyňskou linku.
5) Než chleba vložím do trouby, tak jej podélně nožem naříznu (já naposledy na tento krok zapomněla a chleba i tak vyšel krásně).
6) Chleba vložím do trouby a teplotu trouby snížím na 220 °C. Chleba peču 45 minut.
7) Po upečení ho opatrně vyndám z formy a nechám vychladnout na mřížce.

Pečené hrozny
1) Hrozno omyju a jednotlivé kuličky dám do menší zapékací misky.
2) Ochutím olivovým olejem, solí a případně bylinkami.
3) Peču na 220 °C (horní a spodní ohřev) 20 minut.

Podávání
1) Na plátky chleba rozdělím buratty.
2. Přidám pečené hrozny, listové saláty, zakápnu hroznovým olejem a posypu semínky.

Tip
Hrozno můžete péct společně s chlebem.

Velikost formy
2 l

Velikost chleba
900 – 1000 g

Počet porcí
4

Doba přípravy
15 minut + kynutí a pečení chleba/hroznů

Jídlo je vegetariánské. Místo medu do chleba můžete použít javorový sirup a bude tak veganský.

Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě).

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz