„Ježíš, ty jsou dobrý. Co v nich je?“ Přesně takhle reagoval manžel, když sušenky poprvé ochutnal. A fakt jsou geniálně dobré, a to díky hnědému máslu, které dodá speciální chuť, a semínkové směsi se skořicí. Sušenky vydrží krásně vláčné několik dní a budou i krásným jedlým dárkem pro vaše blízké.
PS: sušenky pečte rovnou ve dvou dávkách, ať vám taky zbydou.
INGREDIENCE
• 100 g másla (to je 80 g hnědého másla)
• 90 g třtinového cukru
• 1 vejce
• 140 g hladké (špaldové) mouky
• 75 g skořicové semínkové směsi VSTÁVEJ
• 1 lžička mleté skořice
• špetka soli
• ½ lžičky kypřicího prášku
Na dokončení
• skořicová dýňová semínka
POSTUP
Hnědé máslo
1) Máslo dám do malého kastrůlku a na nízký výkon sporáku ho nechám rozpouštět. Většinou dávám stupeň 3–4 ze 14.
2) S máslem není třeba nic dělat. Máslo bude ze začátku trochu prskat, ale to brzy ustane. Po několika minutách se na jeho povrchu vysráží bílkovina a také začne měnit barvu. Z mléčné na zlatou, karamelovou až světle oříškovou. A to je barva, kterou potřebuju. V tuto chvíli okamžitě stáhnu ze sporáku. Brzy by máslo zhnědlo a zčernalo, a to už je pozdě.
3) Máslo nechám v kastrůlku vychladnout.
Skořicové sušenky
1) Vejce vyndám hodinu před tím, než jdu připravovat těsto.
2) Do velké mísy dám všechny suroviny a rukou vypracuju hutné nelepivé těsto.
3) Těsto přendám na potravinářskou fólii. Zabalím a uložím do lednice na pár hodin ideálně přes noc do druhého dne.
4) Druhý den velký plech vyložím pečicím papírem a také si začnu předhřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev).
5) Z těsta ostrým nožem odkrajuju 20g kousky, ze kterých „vymačkám“ kolečku.
6) Každou kuličku obalím v semínkách a pokládám na plech.
7) Peču cca 10–12 minut. Kuličky se jen lehce roztečou. Vyndejte je z trouby ve chvíli, kdy jsou lehce růžové. Pokud už půjdou dohněda, budou zbytečně vysušené.
Doba přípravy
20 minut + příprava hnědého másla a odležení těsta přes noc
Počet kusů
20 kuliček
Recept je vegetariánský
Recept by Lucie Nováková (Buchta v Troubě)