Šneci s dýňovým pestem

Hravé pečivo, které Vám bude chutnat jen tak k snídani, k svačině nebo třeba k oblíbené krémové polévce, stylově se nabízí dýňový krém. Šneci jsou připravené z měkoučkého kynutého těsta a jsou plněné perfektně vychuceným dýňovým pestem, parmazánem a sušenými rajčaty. S měkkostí pečiva skvěle kontrastují pečená dýňová semínka.

Co budeme potřebovat?

Kvásek
- 170 ml plnotučného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 20 g cukru
- 10 g hladké špaldové mouky

Kynuté těsto
- 70 g másla
- 2 vejce
- 280 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na vyválení těsta
- 130 g celozrnné špaldové mouky (můžete dát jen čistě hladkou mouku)
- 7 g soli

Náplň
- 2 lžíce dýňového pesta, cca 70 g
- 100 g parmazánu
- 4 sušená rajčata naložená v oleji
- 50 g dýňových semínek

Jak postupovat? 

Kvásek
1. Lehce ohřát mléko. Jen tak, aby se něm dal udržet prst. Do mléka rozdrobit droždí, přidat cukr a mouku.
2. Nádobu s kváskem zakrýt talířkem nebo utěrkou. Nechat vzejít kvásek, cca 15 minut.

Kynuté těsto
1. Rozpustit máslo a nechat jej zchladnout.
2. Do velké mísy odvážit mouku a sůl. Přidat 1 vejce a 1 žloutek (bílek nechat na potření). Vlít vzešlý kvásek.
3. Zadělat těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák. Trvá to cca 5 minut.
4. Poté postupně za stálého hnětení přilít máslo. Zapracovávat dalších 5 minut.
5. Výsledné těsto je hladké, pružné a nelepí se.
6. Mísu zakrýt utěrkou a nechat těsto cca 1 hodinu kynout. Těsto zdvojnásobí objem.
7. Až těsto vykyne, pracovní plochu poprášit moukou a těsto vyválet na obdélník o rozměrech 45 x 35 cm.

Náplň
1. Začít předehřívat troubu na 175 stupňů. Pekáček vyložit pečícím papírem. 
2. Vyválený plát potřít dýňovým pestem. Nechat cca centimetrové okraje.
3. Poté přidat nastrouhaný parmazán a pokrájená rajčata.
4. Malou část okraje na kratší straně přehnout dovnitř. Šneky zarolovat po delší straně.
5. Nakrájet cca 3cm  šneky a pokládat je řeznou stranou do pekáčku.
6. Potřít zbylým bílkem a posypat dýňovými semínky.
7. Péct cca 30 minut dozlatova.

Doba přípravy: 180 minut

Forma na pečení: pekáček/zapékací mísa o rozměrech 20 x 30 cm

Počet šneků: 12

Recept by  Lucie Nováková (Buchta v troubě).
  

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz