Ačkoliv se jedná o dezert pocházející z Turecka, kde se Vánoce příliš neslaví, není důvod si touto dobrotou vánoční čas nezpestřit.
Co budeme potřebovat?
- 1 kg dýně (nemusí být hokaido)
- cukr krystal 2 hrnky
- vlašské ořechy 100 g
- voda 1/2 hrnku
- mletá skořice
- hřebíček
Jak na to?
Dýni zbavíme slupky a zrníček (v případě použití dýně hokaido loupat nemusíme) a nakrájíme na silnější kostky. Rozprostřeme na tác a zasypeme cukrem. Dýni v cukru necháme naloženou několik hodin, nejlépe přes noc. Poté přidáme hřebíček a na mírném plameni dusíme dokud dýně nezměkne a cukr nezhoustne. Pokud dýně přes noc nepustila dostatek šťávy, podlejeme vodou. Následně dýni odstavíme z plamene a posypeme nahrubo nasekanými ořechy, případně trochou skořice. Podáváme ihned ještě teplé, výborně ale chutná i uležená z ledničky.
Dobrou chuť!
Tip: Tento dezert je perfektní se šlehačkou či bílým jogurtem, ozdobit můžeme trochou dýňového oleje.